Tel: 0709-662264

Varför Datorer Går Sönder

Inledning

De flesta av oss önskar nog att en dator kunde hålla i all framtid. Realistiskt sett är detta omöjligt. Komponenterna i en apparat har en finit livslängd.

Här presenteras en lista över de vanligaste orsakerna till att datorn går sönder, orsaker och vad som kan göras för att förlänga datorns livslängd.

1 Välj rätt dator från början!

Datortillverkarna har olika modeller av datorer avsedda för specifika målgrupper av kunder. I denna artikel så diskuteras inte speldatorer. Istället så ligger fokus på allmänna datorer som används i huvudsak används för praktiska behov, musik, video och administrativt arbete.

Privatpersoner

Köp en dator som möter basbehovet i hemmet och inte kostar en förmögenhet. Dessa maskiner är inte menade för att klara de senaste spelen men de kan hålla i många år och duger för att köra kontorsprogram, surfa webbsidor och mycket annat, även mindre krävande spel.. Om du kan stå ut med ett tråkigare utseende och inte alls bryr dig om spel så köp gärna en dator menad för företag, se nedan.

Företag

Investera i datorer menade för företag. Dessa datorer säljs inte ute hos elektronikkedjorna. Du får leta hos specialiserade datorbutiker som främst säljer till företag. Dessa maskiner fungerar utmärkt till kontorsarbete, är billiga att inhandla och har hyfsad support och garantiavtal.

Kännetecken på bra datorer

Bra datorer har ett allmänt tråkigt utseende. Datorer med mycket krom, lampor, finesser och slim design går lättare sönder. En slim konstruktion lämnar inget utrymme för ordentlig kylning och är byggd för att tilltala de som önskar något som ser lyxigt ut.

Operativsystem

Konsumentdatorer säljs med någon form utgåva av MS Windows Home medans datorer menade för företag säljs med MS Windows Professional, Business eller dylikt.

2 Skydda elanslutningen

Ett stort hot mot datorns överlevnad är strömkällan, vägguttaget. Faktum är att den elförsörjning som vi har till våra fastigheter ibland felar. Resultatet är allt från spänningsfall till spänningsstegringar, överslag och diverse fenomen som tillsammans kan skada eller helt förstöra datorns elektroniska komponenter. Mindre störningar i elförsörjningen kan resultera i att datorn hänger upp sig eller får datafel som gör att något viktigt arbete går förlorat.

Använd därför åtminstone ett överslagsskydd. Det finns grenuttag med inbyggt överslagsskydd och de gör verkligen nytta!

En bättre lösning som också löser problemet med spänningsvariationer är en UPS, står för Uninteruptable Power Supply. Dessa har överslagsskydd och spänningsutjämning samt batteribackup så att kortare elavbrott inte stör datorns normala funktion.

Viktigt att tänka på är: Allt som är anslutet till datorn, så som router, modem, switch, skrivare, eller annan kringutrustning måste också vara ansluten till överslagsskyddet. Annars kan till exempel ett blixtnedslag åka in genom en skrivare eller modem och sedan via ansluten data eller nätverkskabel vidare till datorn och slå ut den med!

3 Damm

Tro det eller ej men datorer och elektronik i allmänhet gillar inte dam. Damm täpper till ventilationen i datorer och håller värmen inlåst. Damm tar även och hindrar fläktar från att rotera fritt vilket gör att de går sönder. Resultatet blir överhettning följt av tidigt datorhaveri.

Håll rent runt datorer. Dammsug och dammtorka datorn och runt den. Men även detta räcker inte. Efter en viss tid så fylls datorn ändå med dammtussar och hela mattor av damm som kan vara upp till en centimeter eller mer i tjocklek. Därför behöver datorer göras rent med tryckluft, eller liknande. Man måste då öppna upp datorn för att blåsa ut allt damm som sitter i den.

4 Varsamhet lönar sig

Behandla datorn med respekt. Håll datorn borta från fuktiga utrymmen, öppna fönster och festande individer. Det är lätt hänt att en felplacerad dator blir tillsparkad eller får ett glas med någon vätska spilld över sig.

Lite yrkeserfarenhet

  • Normal livslängd för en välskött dator som används för praktiska ändamål är 6 år eller längre.
  • Efter 6 år är datorn så omodern att den bör ersättas..
  • MS Windows Professional / Business får uppdateringar under en längre tid än utgåvor menade för privatpersoner.